Wonen op het dak

het appartement is ruim en licht. Het raam vormt ditmaal niet de scherpe grens tussen binnen en buiten. Het dakterras is mede verantwoordelijk voor het grote ruimtegevoel binnen. 's Avonds geven de lichtstrepen wel de fysieke eigendomsgrenzen aan. Een benijdenswaardige verruiming... Overdag belemmert het groen gelukkig niet dat je in de verte kan kijken, om zo de grillige skyline van Hasselt te bewonderen. indien gewenst, van zonsopgang tot... zonsondergang. Heerlijk!

Lees hier het volledige artikel: tuinen&exterieur

Groen, water en rust op het dak van Hasselt

Ludo en Annick wonen sinds 2010 in hun appartement in Hasselt. Hun woonkamer met open keuken sluit direct aan op een grote, maar discrete daktuin. Het is een case van groen in het centrum van de stad, met naast een eettafel en loungehoek ook een rustgevend vijvertje en een weelde aan planten...

Lees hier het volledige artikel: beter_bouwen_&verbouwen

Wind in de zeilen voor groendaken

Groendaken zitten in de lift, zowel voor residentiƫle projecten als bedrijfsgebouwen. De sterke en niet te stuiten verstedelijking doet de nood aan groen in de stad toenemen. En om het onder druk staande rioleringsstelsel te ontlasten, stimuleert de overheid de aanleg van groendaken maar wat graag. "Groendaken zijn booming business," stelt tuinarchitect peter Hoewaer.

Lees hier het volledige artikel: Limburg_manager

Groendak bespaart rusthuis hoge energiekosten

Het groendak op het nieuwe deel van rustoord Huyse Fliedermael in Vliermaal blijkt een goede investering. Het is niet alleen ecologisch en mooi, maar ook energiebesparend. Op een totale energiekost van 25.000 euro werd ongeveer 10.000 euro bespaard", vertelt Wim Bierwaerts, bestuurder van Huyse Fliedermael.

"Hoge stookkosten zijn vaak een probleem in bejaardenhuizen. Dankzij het groendak besparen we jaarlijks 45% op de energiefactuur. Dat is mooi meegenomen." De Vlaamse overheid subsidieert groendaken en toch blijft de grote doorbraak, in vergelijking met zonnepanelen, uit.

Dagprijs
Op termijn zullen de gasten van het rusthuis echter wel financieel voordeel ondervinden van het groendak. "Bij de berekening van de dagprijs voor rusthuisbedden en serviceflats moet je rekening houden met de investeringskost. Deze ligt wel wat hoger bij een groendak, maar de energiekost speelt een belangrijke rol in de totale prijsberekening. Als we dit groendak niet hadden laten aanleggen dan hadden we de dagprijs nu moeten aanpassen." Dit bewijst dat het een groendak niet alleen mooi oogt of kan dienen als waterbuffer voor rioleringen, maar dat het wel degelijk energiebesparend is.

Dat het goed gaat met huize 'Fliedermael' blijkt uit de cijfers. Al de rusthuisbedden en serviceflats zijn bezet. "Wij zitten zelfs al met wachtlijsten."

Bron: Het Belang van Limburg, 28 juli 2009

Do-it: vergeet uw dak niet te bemesten

Zaakvoerder Marcel Eyckens van Green Roof Tools voorspelt een grote toekomst voor Floradak. Het succesproduct van zijn bedrijf doet precies wat de naam laat vermoeden, namelijk daken door beplanting opfleuren. Op het dak wordt eerst substraat gelegd, waar vetplantjes in groeien. Met een drainering en een waterreservoir blijven de plantjes groen. "Je moet ze wel af en toe bemesten. met een onderhoudscontract doen wij dat voor onze klanten. dat is best betaalbaar, want onze groendaken vergen relatief weinig onderhoud"

Bron: Trends, 7 februari 2008
Lees hier het volledige artikel: Trends